Microbiological, chemical and physical parameters assessment of pressed fresh cheese produced in the Junin region, Perú

  • Leonor Guzmán Estremadoyro Universidad Nacional del Centro del Perú
  • Noemí Mayorga Sánchez Universidad Nacional del Centro del Perú
  • Cristhian Mejía Munive Agroindustrias Victoria
Keywords: Microbiology analisys, pH, acidity, humidity, fat, NMP, pressed fresh cheese

Abstract

The present work is within the frame work of dairy activity production in Junin region, so it becomes necessary that the products have suitable characteristics according to the quality standards for acceptance in the national and international market. Addressing the Victoria of Huayao Agribusiness problem we raised as a general objective to evaluate the physical, chemical and microbiological pressed fresh cheese parameters elaborated by the Victoria of Huayao Agribusiness in Junin region, Peru. Therefore, random samples of cheese, milk, and cleaning water were taken, as well as utensils and equipment. Furthermore, pH test (electrometric method), acidity (volumetric titration), fat matter (Gerber-Van Gulik method), humidity (gravimetry), total coliforms (most probable number), Escherichia coli, Staphylococcus aureus coagulase positive and Salmonella spp. (plate count) were determined. Results obtained were: humidity 43,48 %, classifying the product as a semi-hard cheese, pH average values of (6,3) and acidity (19,53) indicated low acidity, and the fat content 41,07 % on the dry extract defined the product as a semi-fat cheese. The microbiological results of total coliforms, Escherichia coli, Staphylococcus aureus coagulase positive and Salmonella spp., found in the samples are within the National and International standards.

References

1. Sierra Exportadora. [Online]; 2015 [cited 2015 agosto 15]. Available from: http://www.sierraexportadora.gob.pe/quesos/variedadesdel-queso/

2. Periago CM, Ros BG, Martínez GC, Santaella PM, Pérez CD, et al. Higiene, inspección y control alimentario. Murcia: Universidad de Murcia, Departamento de Tecnología de los Alimentos, Nutrición y Bromatología; 2010.

3. Cristóbal R, Maúrtua D. Evaluación bacteriológica de quesos frescos artesanales comercializados en Lima, Perú, y la supuesta acción bactericida de Lactobacillus spp. Rev Panam Salud Publica/Pan Am J Public Health. 2003; 14(3): p. 158-164.

4. Martínez A, Villoch A, Ribot A, Ponce P. Evaluación de la calidad e inocuidad de quesos frescos artesanales de tres regiones de una provincia de Cuba. Rev Salud Anim. 2013; 35(3).

5. Barrios HX. Evaluación y mejoramiento de la calidad microbiológica de queso fresco a. Tesis de pregrado. Guatemala: Universidad de San Carlos de Guatemala , Facultad de Ciencias Químicas y Farmacia; 2006.

6. Hernández R, Fernández C, Baptista P. Metodología de la Investigación. 5th ed. México: McGraw - Hill; 2010.

7. Pianta C, López-Díaz TM, García-Fernández MC. Composición físico-química del queso Colonial (Brasil). An. Vet. 2004; 20: p. 113-122.

8. INDECOPI. Norma Técnica Peruana (NTP 202.195:2004). Leche y Productos Lácteos. Queso fresco. 2004.

9. INDECOPI. Norma Técnica Peruana (NTP-202.087). Leche y Productos Lácteos Queso Fresco - 2da. edición. 2010.

10. INDECOPI. Nroma Técnica Peruana (NTP 202.193:2010). Leche y Productos Lácteos. Queso. Identificación, clasificación y requisitos. 2010.

11. Vásquez N, Duran L, Sánchez C, Acevedo I. Evaluación de las características fisicoquímicas y microbiológicas. Zootecnia Trop. 2012; 30(3): p. 217-223.

12. González E. Caracterización de la composición físico química del. Tesis de pregrado. México: Universidad Veracruzana, Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia; 2010.

13. González M. Tecnología para la elaboración de queso blanco, amarillo y yogurt. Veraguas: Secretaria Nacional de Ciencias, Tecnología e Innovación., Ciencia y Tecnologías de alimentos; 2002.

Published
2015-12-17
How to Cite
Guzmán Estremadoyro, L., Mayorga Sánchez, N., & Mejía Munive, C. (2015). Microbiological, chemical and physical parameters assessment of pressed fresh cheese produced in the Junin region, Perú. Apuntes De Ciencia & Sociedad, 5(2), 280 - 286. https://doi.org/10.18259/acs.2015039
Section
Artículos de investigación