Dipteryx odorata (Aublet.) Willd. (Shihuahuaco) seeds as a food product

  • Aparicio Limache Alonzo Universidad Nacional de Ucayali
Keywords: Nutrients, minerals, Dipteryx odorata seeds.

Abstract

Considering the need to extend the range of benefits of non-timber forest products from tropical species, especially, from the Ucayali region in Peru; this study aimed to explore the possibility of using Dipteryx odorata seeds as a food product for human consumption. Shihuahuaco seeds were subjected to nutritional and mineral content analysis, and research on the seeds’ utilization, and on its requirements to transform the product into a “biobusiness”, were performed. Thus, dry matter, ether extract, crude fiber and crude protein contents were 88,89 %, 19 %, 16,75 % and 1,51 % respectively. The trace elements quantification such as zinc, iron, copper, sodium, lead, magnesium reported values of 39,29; 25,86; 12,36; 4,79; 3,04; 1,31 ppm respectively. The literature search showed that in rural areas these seeds are used in the population diet. And in Europe, they are considered gourmet food ideal for exotic pastries and cocktails. It has been concluded that nutritional and mineral content of the shihuahuaco seeds make it suitable for human consumption in small quantities. The lead content is a limiting factor for the seeds’ utilization as a “biobusiness”, requiring further studies to neutralize its harmful effects for excess consumption which generates gastrointestinal problems.

References

1. Oliveros A, Cordero I, Paredes D, Buendia D, Domínguez F. Extracción y cuantificación de cumarina mediante HPLC-UV en extractos hidroetanolico de semillas de Dipteryx odorata. Revista latinoamericana de química. 2011; 39(1-2): p. 17-31.

2. Fernandes D, Freitas J, Czedera L, Naves M. Nutritional composition and protein value of the baru (Dipteryx alata Vog.) almond from the Brazilian Savanna. J Sci Food Agric. 2010; 90(10): p. 1650 - 1655.

3. Fuchs L. Directo al paladar. [Online].; 2012 [cited 2015 Febrero 12. Available from: http://www.directoalpaladar.com/ingredientes-y-alimentos/que-es-el-haba-tonka.

4. Da Cruz KS, Da Silva MA, de Freitas O, Neves VA. Partial characterization of proteins from baru (Dipteryx alata Vog) seeds. J Sci Food Agric. 2011; 91(11): p. 2006 - 2012.

5. Bugarín-Montoya R, Galvis-Spinola A, Sánchez-García P, García-Paredes D. Acumulacion diaria de materia seca y de potasio en la biomasa aérea total de tomate. Terra. 2001; 20: p. 401 - 409.

6. Pérez E, Isaza G, Acosta M. Actividad antibacteriana de extractos de Phenax rugosus y Tabebuia chrysantha. Biosalud. 2007;(6): p. 59 - 68.

7. Rodríguez D, Papale J, Dellan G, Torres M, et al. Deficiencia de Zinc y Cobre en menores de 15 años una poblacion rural de Venezuela. Boletín Médico de Postgrado. 2004; 20(2): p. 55 - 62.

8. Bisbe E, Rodríguez C, Ruiz A, Sáez M, et al. Uso preoperatorio de hierro endovenoso. Una nueva terapéutica en medicina transfusional. Rev. Esp. Anestesiol. Reanim. 2005; 52(9): p. 536 - 540.

9. Henrique , Nunomura R, Nunomura S, Silva S. Constituintes químicos isolados dos galhos e cascas de amapazeiro (Parahancornia amapa, Apocynaceae). Acta amazónica. 2014; 44(4): p. 533 - 538.

10. Núñez-Ramírez F, Grijalva-Contreras RL, Macías-Duarte R, Robles-Contreras F, Ceceña-Duran C. Crecimiento, acumulacion y distribucion de materia seca en tomate de invernadero. Revista de Ciencias Biológicas y de la Salud. 2012; 14(3): p. 25 - 31.

11. Rojas-Hernández S, Olivares-Pérez J, Jiménez-Guillén R, Gutiérrez-Segura I, Avilés-Nova F. Producción de materia seca y componentes morfológicos de cuatro cultivares de Brachiaria en el Tropico. Avances de Investigacion Agropecuaria. 2011; 15(1): p. 3 - 8.

12. Abreu J, Miranda M, Lora J. Extracto etéreo de frutos de Bromelia pinguin L. (piña de ratón) por el sistema acoplado CG-EM. Rev Cubana Farm. 2001; 35(1): p. 25 - 30.

13. Bressani R, Arroyave G, Scrimshaw N. EL Valor Nutritivo de las Variedades de maiz cultivadas en centro america: Nitrogeno, Extracto Etereo, Fibra Cruda y minerales. Panamá: Instituto de Nutrición de Centro América y Panamá ; 2001.

14. Villarroel M, Acevedo C, Yanez E, Biolley E. Propiedades funcionales de la fibra del musgo Sphagnum magellanicum y su utilización en la formulación de productos de panadería. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. 2003; 53(4): p. 400-407.

15. Canché-Escamilla G, De los Santos-Hernández JM, Andrade-Canto S, Gómez-Cruz R. Obtención de Celulosa a Partir de los Desechos Agrícolas del Banano. Informacion Tecnologica. 2005; 16(1): p. 83 - 88.

16. Cruz-Suárez E, Antimo-Pérez J, Luna-Mendoza N, Tapia-Salazar M, Guajardo-Barbosa C, et al. Relaciones proteína/energía y proteína vegetal/ animal optimas en alimentos de engorda para Litopenaeus vannamei y L. stylirostris. Mérida: Universidad autónoma de Nuevo León, Facultad de Ciencias Biológicas; 2000.

17. Chirino C, Norlader K, Robles M. Determinación de Proteina Bruta de algunas especies forrajeras de la Pampa. Revista de la Facultad de Agronomía. 1988; 3(2): p. 57 - 74.

18. Rubio C, González D, Martín-Izquierdo RE, Revert C, Rodríguez I, et al. El zinc: oligoelemento esencial. Nutrición Hospitalaria. 2007; 22(1): p. 101 - 107.

19. Ortega M. Valor nutrimental de la pulpa fresca de aguacate Hass. In Actas V Congreso Mundial del Aguacate.; 2003; Michoacán: Secretaria de Desarrollo del Estado de Michoacán. p. 741 -748.

20. Boccio J, Salgueiro J, Lysionek A, Zubillaga M, Goldman C, et al. Metabolismo del hierro: conceptos actuales sobre un micronutriente esencial. ALAN. 2003; 53(2).

21. Cardero Y, Sarmiento R, Selva A. Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. MEDISAN. 2009; 13(6).

22. González R. Biodisponibilidad del Hierro. Revista Costarrisence de Salud Pública. 2005; 14(26): p. 11 - 22.

23. Asociación Americana de Dietética. Postura de la Asociación Americana de Dietética y de la Asociación de Dietistas de Canada: Dietas vegetarianas. J Am Diet Assoc. 2009; 109: p. 1266 - 1282.

24. Martínez-Ferrer Á, Peris P, Reyes R, Guañabens N. Aporte de calcio, magnesio y sodio a través del agua embotellada y de las aguas de consumo público: implicaciones para la salud. Medicina Clínica. 2005; 131(17): p. 641 - 646.

25. Alday E, Uña R, Redondo FJ, Criado A. Magnesio en Anestesia y Reanimación. Rev. Esp. Anestesiol. Reanim. 2005; 52: p. 222 - 234.

26. Villegas JA, Zamora S. Necesidades nutricionales en deportistas. Archivos de Medicina del Deporte. 1991; 8(30): p. 169 - 179.

27. Ferrís i J, García i J, López JA, García i F, Ortega JA, et al. Enfermedades asociadas a la polución atmosférica por combustibles fósiles. Aspectos pediátricos. Rev Esp Pediatr. 2001; 57(3): p. 213 - 225.

28. Moçambite A, Morellato LP, Pereira A. Fenologia reprodutiva de Dipteryx odorata (Aubl.) Willd (Fabaceae) em duas áreas de floresta na Amazônia Central. Acta Amaz. 2008; 38(4): p. 643 - 650.

29. Gutiérrez V, Silva J. Información técnica para el procesamiento industrial de 134 especies maderables de Bolivia La Paz : FAO - PAFBOL; s/f.

30. Limache A. Método no destructivo recomendable para determinar carbono almacenado por fustales en boques tropicales de la Región Ucayali - Perú. Huancayo; 2014.

Published
2015-12-30
How to Cite
Limache Alonzo, A. (2015). Dipteryx odorata (Aublet.) Willd. (Shihuahuaco) seeds as a food product. Apuntes De Ciencia & Sociedad, 5(2), 266 - 274. https://doi.org/10.18259/acs.2015037
Section
Artículos de investigación